Pomi fructiferi
În special în perioada primăverii, pomii fructiferi au nevoie de o atenție sporită. Îngrijirea, tratamentele folosite, eforturile depuse de către fermieri în ceea ce privește pomii fructiferi, toți acești factori sunt vizibili după momentul recoltării, în cantitatea și calitatea producției.
Pentru a crește armonios și a rezista la dăunători și boli, plantarea și întreținerea pomilor trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Livezile au nevoie de atenție sporită la începutul primăverii. Factorii climatici influențează negativ multe specii de pomi fructiferi. Este recomandat să se ia o serie de măsuri împotriva acestori factori externi incontrolabili, în vederea protejării pomilor.
Plantația trebuie să se realizeze toamna, între lunile octombrie și noiembrie. Solul în această perioadă este suficient de umed, așa că aceast interval este sigur pentru prindere. Primăvara este cu atât mai eficientă deoarece se face și mai devreme. De altfel, în această perioadă prinderea este limitată de udările permanente.
Pomii fructiferi preferă solurile de tip cernoziom, brun-roșcate de pădure și bogate în humus.
Distanța dintre pomi, care totuși diferă de la un soi la altul, nu trebuie să fie mai mică de 3,5-4,5 centimetri, deoarece au nevoie de cât mai multă lumină. Piersicii, migdalii, cireșii și caișii sunt soiuri destul de pretențioase la lumină. La fel și câteva soiuri de peri și meri. Dacă solul este fertil în mod natural, distanțele dintre pomii plantați se vor mări.
Se aplică 5-6 tratamente pe sezon pentru a obține livezi sănătoase, utilizând produse ce protejează pomii de atacurile agenților patogeni în perioadele de răspândire a bolilor.
Pentru un pom sănătos, tratamentele corespunzătoare sunt esențiale. Calitatea recoltei este legată de momentul administrării substanțelor corecte și de tehnologia de protecție. Prevenția este mult mai importantă decât tratarea, când este vorba despre metodele de îngrijire. Este esențial ca pomii să fie stropiți și să li se aplice tratamente fitosanitare potrivite pentru a preveni bolile. Sunt recomandate 5-6 tratamente pe sezon, toamna, după ce cad frunzele, la finalul iernii și în perioada de vegetație a primăverii.
Între finalul lunii februarie și începutul lunii martie trebuie să se realizeze tăierea, mai exact primul tratament. Temperetura optimă pentru acest proces este de 5 grade Celsius, pentru a asigura startul plantației.
Sezoanele enumerate mai sus nu reprezintă ciclul complet de îngrijire. Plantațiile au nevoie de îngrijire și de substanțe potrivite și în perioadele de repaos. De asemenea, fructele sunt protejate mai bine de boli dacă se aplică măsuri de prevenție.